Tips voor muntverzamelaars



 Wat wordt er verzameld

  1. De circulatiemunten
    Circulatiemunten zijn uitgegeven in waarden van 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en 1, 2 Euro.
    In deze hoedanigheid zijn deze munten bestemd als dagelijks betaalmiddel en geldig in heel het Euro-gebied.
    Men kan deze verzamelen per land of nog per jaar voor elk land. Voor Duitsland worden deze nog onderverdeeld volgens de deelstaat waar ze werden uitgegeven. (Zie
    Kenmerken)


  2. De herdenkingsmunten
    Voor dit soort verzamelen neemt men van elk type munt één exemplaar. Men kan dan het goedkoopste uit de reeks nemen in de beste kwaliteit, of een volledig set.
    Men kan zich beperken tot één land, of verder verzamelen, afhankelijk van uw financiële mogelijkheden.


  3. De Verzamelaarsmunten
    Verschillende landen geven ook VERZAMELAARSMUNTEN uit. Deze munten zijn echter enkel in het land van herkomst geldig en omvatten de gekleurde 2€-munten en andere munten met een hogere waarde.


PS.
Onze verzameling omvat alle circulatiemunten en gedenkmunten volgens jaar met inbegrip voor Duitsland met de kenmerken A,D,F,G en J.
Dit in overeenstemming met de gegevens zoals vermeld bij het ECB (Europese Centrale Bank).

Top    

 De kwaliteiten

Er bestaan verschillende kwaliteitstappen die belangrijk zijn bij de prijsbepaling van een munt.
Deze kwaliteitsaanduidingen zijn soms moeilijk te bepalen en te begrijpen en niet alle verzamelaars hebben dezelfde mening over de kwaliteit van een munt.

  1. FDC (fleur de coin) of PROOF
    Dit is het hoogst haalbare niveau en wordt voornamelijk gebruikt voor herdenkingsmunten. Munten in deze kwaliteit kenmerken zich door een perfect verhoogd reliëf, met vaak een matte afwerking, op een spiegelende vlakke achtergrond voor een prachtig contrast.
    Door het continue poetsen en inspecteren, is het slaan van munten in deze kwaliteit bijna volledig handmatig. Een kostbare en tijdrovende methode dus. Om die reden zijn deze munten vaak in een zeer beperkte oplage beschikbaar. De lage oplage gecombineerd met de hoge kwaliteit maakt munten van deze kwaliteit zeer populair onder verzamelaars.

  2. UNC (Uncirculated)
    Uncirculated munten zijn munten die voor de omloop zijn geslagen, maar die uiteindelijk niet in omloop worden gebracht. De munten zijn in een vergaarbak opgevangen, waardoor ze oppervlakkige beschadigingen hebben opgelopen. UNC munten worden bijvoorbeeld verpakt in een muntenrolpakket, speciaal voor verzamelaars.


  3. PRACHTIG
    Kort in omloop geweest, met nauwelijks slijtage. In deze kwaliteit is de staat van de munt uitstekend in die zin dat er slechts sporen van slijtage of beschadiging te zien zijn door middel van een loep.


  4. ZEER FRAAI
    Langer in omloop geweest, alle details zijn er nog. Met het blote oog zijn er sporen van slijtage waar te nemen en de scherpte van de rand is verdwenen.


  5. FRAAI
    Zeer lang in omloop geweest, met meerdere en grotere slijtplekken en fijne details zijn niet meer zichtbaar.


  6. BESCHADIGD
    In deze kwaliteit zijn sommige gegevens verdwenen en is de munt soms niet meer te identificeren. Deze kwaliteiten dienen afgezworen te worden voor de verzamelaars.

PS.
Tot besluit mogen we stellen: verzamel zoveel mogelijk munten in kwaliteiten UNC, PRACHTIG of ZEER FRAAI; voor zeldzame stukken is FDC of PROOF soms noodzakelijk. Dit maakt niet alleen de verzameling mooier maar ook waardevoller.

Top    

 De waardebepaling van munten

Welke factoren bepalen de waarde van munten?

  1. De zeldzaamheid (vraag en aanbod)
    Het spreekt voor zich dat hoe zeldzamer een munt is hoe duurder hij wordt, vb. en munt waar er dertig stuks van zijn is zeldzamer dan een munt met een oplage van 20.000 exemplaren en dus ook duurder. In dat verband is vraag en aanbod ook van toepassing daar dit de zeldzaamheid van de munt mede bepaalt.


  2. De kwaliteit
    Een eveneens belangrijke faktor in de prijsbepaling is de kwaliteit. Zoals we reeds opmerkten zijn de betere kwaliteiten de duurste en de mindere kwaliteiten het goedkoopst in prijs. Dus de prijs gaat trapsgewijs omhoog. De kwaliteit prachtig kan tot 10-maal zo duur zijn als de kwaliteit fraai.


  3. Het metaal
    Tot slot kan het metaal ook een rol spelen in de prijsbepaling. We hebben het dan over de edele metalen platina, goud en zilver. Als de faktor "zeldzaam" wegvalt dan komt het gewicht van het edel metaal de prijs bepalen van de munt in mindere kwaliteit. In de betere kwaliteiten kan de prijs van de munt deze van zijn metaal flink overtreffen. De waarde van munten in edele metalen kan soms ook door een psychologisch effekt bepaald worden.


PS.
De zeldzaamheid, de kwaliteit en het metaal zijn de faktoren die prijsbepalend zijn. Vraag en aanbod zijn gekoppeld aan de zeldzaamheid. Is er veel vraag naar een munt dan wordt hij zeldzamer, is er weinig vraag naar dan is hij minder zeldzaam. Met het aanbod is dit eender, is het aanbod groot dan is hij minder zeldzaam en bij weinig aanbod is hij zeldzamer.

Top    

 Munten verzamelen een hobby of een belegging?

Muntverzamelen is helemaal geen dure hobby, het hangt er van af hoe duur U hem zelf wil maken. Het is zoals met alle hobby's, U hoeft niet het duurste materiaal of de duurste munten aan te kopen. Uw verzameling kan kwalitatief evenzeer een hoog peil bereiken door minder dure munten in goede kwaliteit aan te kopen. Veel hangt af van de goede wil van de verzamelaar: is hij bereid om zijn munten uit te zoeken op ruilbeurzen en alzo bij de goedkoopste handelaar zijn munten aan te kopen? Om dit alles te bereiken is numismatische kennis onontbeerlijk.

Als U munten als een belegging aanziet dan moet U er niet voor terugdeinzen om te investeren . U moet uw verzameling al werkelijk specialiseren en aanvullen met kostbare munten. Het is heel normaal dat als U een gespecialiseerde verzameling (zeg maar dure verzameling) bij een veilinghouder aanbiedt, hij deze vlugger wil veilen dan een gewone verzameling en dat uw eisen vlugger ingewilligd worden. Laat ons tot slot stellen dat U munten verzamelen best als een hobby blijft aanzien, als U de verzameling eventueel toch als een belegging wil aanzien, dan doet U er best aan om te kwalitatief en kwantitatief zo gespecialiseerd mogelijk uit te bouwen.

Top    

 Het reinigen en poetsen van munten

1. Munten reinigen
Reinigen is niet poetsen, het is de munt ontdoen van gedroogde aarde, vuil enzovoort. Het grote nadeel is dat de patina meestal ook mee verdwijnt. Blijf uiterst voorzichtig . Probeer eerst met een goedkoop muntje.
Vooraf mag gezegd: alle metalen mogen worden gewassen, in heet en zeer sterk zeepsop (loog) en opgeblonken met een vezeldoek.

  Goud

     Opwrijven met een menging van zout en citroensap.

  Zilver
  1. De stukken in een oplossing van 50% zeepsop, 25% amoniak en 25% brandalkohol werpen, zij mogen in die oplossing dagen verblijven.
  2. De stukken afkoken in amoniak en laten afkoelen.
  3. Neem een plaatje zink van 15 cm op 15 cm, 2 grote handvollen sodazout (sel de soude) en water, laat eens flink koken, werp de stukken in de oplossing. Door een scheikundige reaktie reinigen zij zonder wrijven.
  4. De stukken afwrijven met brandalkohol.
  5. Zeer goede resultaten bekomt men, door de stukken af te wrijven met thinner.
  6. Wanneer een zilvermunt zwart is uitgeslagen, of zwarte plekken vertoont, is het beste middel de stukken in een menging van 50% citroenzuur en 50% water te leggen, ze dikwijls bewegen en omdraaien, de oplossing om de drie dagen vernieuwen. Bij hardnekkige zwarte plekken kan de behandeling drie weken duren.
  Brons
  1. Laten weken in petroleum en daarna borstelen.
  2. Laten weken in een oplossing van 1/3 water, 1/3 azijn, 1/3 amoniak, daarna borstelen
  Koper
  1. De stukken afkoken in azijn, waaraan een flinke dosis zout is toegevoegd.
  2. Zoals voor zilver thinner gebruiken.
  3. Een zeer sterk zeepsop maken, de stukken daarin afkoken.
  

De stukken borstelen met een licht zeepsop, waaraan per liter water 3 soeplepels amoniak en brandalkohol zijn toegevoegd. Geen bijtende produkten gebruiken, zoniet wordt het verguldsel weggenomen.
  Koper-Nikkel
Zeer weersbestendig metaal, alle hier hoger beschreven produkten mogen worden aangewend.

PS.
Belangrijk is dat na het reinigingsproces de munt goed gewassen wordt met gedistileerd water (spoelen) en dit om alle zuren te neutraliseren.

2. Munten poetsen
Het oppoetsen van oude gepatineerde stukken raden wij af, maar iedereen mag handelen naar eigen smaak en goesting. Gebruik nooit koper- of zilverpoets, desnoods als U toch wil poetsen, gebruik dan de bestaande produkten speciaal voor munten te koop bij uw muntenhandelaar. Nogmaals, laat de munten zoals ze zijn want vergeet niet dat een gepolijste munt minder waard is dan een munt met een mooie patina. Afblijven is de boodschap.

Top    

 Het bewaren en beveiligen

A. Hoe munten bewaren?

Er zijn tegenwoordig vele goede materialen in de handel, in alle afmetingen en kleuren verkrijgbaar! Eventueel met accessoires. Een overzicht:

  • De muntenbox en de muntenkoffer
  • De munten worden in speciale ... bewaarde

  • De muntenalbums
  • Bij dit opbergsysteem steekt U muntbladen in een kaft, alzo een muntenalbum vormend.
    Er zijn twee systemen in de handel:
    Het eerste systeem is dit waarin U munten onverpakt in muntbladen schuift. Dit is een methode welke tegenwoordig nog maar weinig gebruikt wordt. Het grote nadeel van dit systeem is dat na verloop van tijd uw munten plakkerig gaan aanvoelen.
    Het tweede systeem wordt door het merendeel van de verzamelaars gebruikt: uw munten, verpakt in munthouders, worden ingeschoven in uw muntbladen en dan in uw album.
    U kunt uw muntenalbums op hun beurt inschuiven in casettes (omhulsels).

PS.
Voor elk wat wils dus. Let er zeker op dat de door U gebruikte materialen steeds zuurvrij zijn en dit om uw munten niet aan te tasten.


B. Hoe de muntenkollektie beveiligen?

Wanneer U een mooie verzameling bij elkaar heeft, spreekt het voor zich dat U er alles voor over heeft dat uw kollektie niet gestolen wordt. U kunt ze opbergen in een brandkast (thuis) of een kluis bij een bank.
Aan te raden is een inventaris op te maken van uw verzameling, door middel van een kaartsysteem, waarin u alle gegevens opneemt over uw verzameling (kwaliteit,kenmerken, eigenschappen van de munten en eventueel een foto).
Mocht uw verzameling dan toch gestolen worden, dan heeft U altijd een bewijs van de inhoud van uw verzameling. Het verstandigste is dan om de inventaris van uw munten afzonderlijk te bewaren. U kunt altijd een dubbel op een afzonderlijke plaats bewaren.
U kunt uw verzameling ook laten verzekeren. Een kleine verzameling wordt door sommige maatschappijen opgenomen in uw brandpolis. Uw grote kollekties kunt U appart laten verzekeren, de premie is afhankelijk van de waarde, de plaats van bewaring, de omgeving, de beveiliging enzovoort. De maatschappij zal een deskundige aanstellen die een rapport opmaakt, welk bepalend is voor de hoogte van de premie.

Top    

 Kenmerken van munten


 NaamBetekenis
 Biedprijsde hoogste prijs van gouden munten, dagelijks in de krant vermeld of koopprijs.
 Expertisedeskundige ontleding van een verzameling.
 Gepolijste stempelof "proof" genoemd de hoogste kwaliteitstrap in de numismatiek.
 Graveursnaamde naam van de graveur van de munt, vermeld op de munt.
 Jaarsetsjaarlijks uitgegeven sets met de in dat jaar geslagen munten.
 Keerzijdede muntzijde waar de waarde op afgebeeld wordt (Kz).
 Lotverschillende munten samengevoegd, onder een geheel (nummer) bij een veiling.
 Lotnummerhet nummer toegewezen door de veilinghouder aan een lot of munt.
 Listelverheven boord rondom een muntstuk.
 Munthouderbeschermkartonnetje met een transparant venster, waardoor u de munt langs alle zijden kan bekijken.
 Muntmeesterde verantwoordelijke van de Koninklijke Munt.
 Muntmeestertekenhet teken van de muntmeester afgebeeld op een muntstuk.
 Muntensetverschillende munten samengebracht in een set door bijvoorbeeld de Koninklijke Munt.
 Muntplaatsplaats waar de munten aangemaakt worden (De Koninklijke Munt in Brussel of Utrecht).
 Muntslagwanneer U de munt tussen wijsvinger en duim neemt met de voorzijde naar boven en U draait hem een volle slag zodat de keerzijde boven komt, dan zal de munt in de tegenovergestelde stand staan als de voorzijde die U voorheen had.
 Numismatiekde studie van munten en penningen (munt-en penningkunde).
 Numismaatde munt- en penningdeskundige of verzamelaar.
 Ontmuntinghet uit omloop nemen van een bepaalde munt.
 Penningof medaille uitgegeven zonder muntwaarde.
 Randschriftde tekst afleesbaar op de rand van de munt.
 Vervalsingnamaakmunt aangemaakt met de bedoeling andere mensen te bedriegen en winst te maken.
 Voorzijdede muntzijde waarop meestal koningshoofd, leeuw, monogram enz... afgebeeld staat.

Top    

 Tot besluit

Tot besluit zullen we alles op een rijtje zetten en alzo een bondig beeld vormen over het verzamelen in het algemeen. Het hoeft niet gezegd dat smaken verschillen, ieder verzamelaar beslist tenslotte zelf over de uitbouw van zijn kollektie.

 
  • Bedenk eerst wat U gaat verzamelen.

  • Probeer steeds de best mogelijke kwaliteit op te nemen in uw kollektie.

  • Houd muntenverzamelen als een hobby.

  • Ga steeds een kijkje nemen op de kijkdagen van een veiling als U wilt gaan kopen.

  • Lees steeds aandachtig de verkoopsvoorwaarden op de aangeboden veiling.

  • Reinig uw munten alleen wanneer het noodzakelijk is.

  • Bewaar uw munten op een veilige plaats in een voor U haalbaar (financieel) systeem.

  • Maak een inventaris op van uw verzameling en bewaar deze op een andere plaats dan uw muntenkollektie.

  • Onderzoek uw persoonlijke situatie inzake beveiliging.

  • Koop steeds uw munten bij mensen die U kent of bij munthandelaren waar U steeds terecht kan.

Top